על ארגוני ספורט בינלאומיים המגשרים בין קבוצות מסוכסכות
פעילות ספורטיבית מחברת בין אנשים, כאשר המפגש הבלתי אמצעי, התחרות והמאמץ להגיע להישג משותף או לגבור על מתחרה או על קבוצה יריבה יוצרים מציאות שבה פערים חברתיים וכלכליים מצטמצמים ומפנים את מקומם לביצוע ולהישג ספורטיבי.
דוגמה לעשייה בין-לאומית המחזקת את הקהילה באמצעות ספורט ניתן למצוא בארגון 'Peace and Sport', אשר פועל באזורי סכסוך אלימים בעולם, במטרה להשכין שלום ורווחה בין קבוצות אתניות ומגזרים שונים החיים באותו אזור:
- בחוף השנהב הארגון מקדם דמוקרטיה וחינוך באמצעות מגוון תוכניות ספורט לילדים ונוער. הוא פועל בין השאר במרכזים קהילתיים, משתף פעולה עם התאחדות הספורט הארצית ובונה קבוצות רוגבי ואתלטיקה, אשר באמצעותן הוא מקדם דיאלוג בין בני נוער משבטים יריבים. האימונים מלווים בלימודים תיאורטיים של ידע בסיסי, כגון קריאה וכתיבה
- במחנות פליטים בירדן ובמזרח טימור הארגון מקדם לכידות קהילתית ודיאלוג בין-תרבותי, בין השאר על-ידי הכשרה של המאמנים ליצירה של אקלים רב-תרבותי ובנייה של שותפויות בין ארגונים ושחקנים שונים בזירה
- בהאיטי, לאחר רעידת האדמה העוצמתית בשנת 2010, אשר גרמה למשבר עמוק באי, הארגון הביא להפחתה באלימות באמצעות חינוך לענפי ספורט כגון כדורעף ואתלטיקה ובנייה של מתקני ספורט
- גם אצלנו, בישראל, התקיימו תחרויות ספורט משותפות לישראלים ולפלסטינים לשם קידום ההיכרות בין העמים. הארגון פעל בשנים 2013-2011 במרכזי נוער בירושלים ויצר אינטראקציות באמצעות ענפי ספורט כגון כדורסל, אתלטיקה, ג'ודו ואחרים
הספורט מהווה עבור 'Peace and Sport' אמצעי, כאשר המטרה היא חיזוק הקהילה – הגדלה של ההון החברתי ובנייה של קהילה איתנה, המקנה לחבריה תחושת ביטחון. אופן פעולה כזה מכונה קהילה כמטרה.
עבור ארגונים אחרים קידום הספורט הוא מטרת הפעולה, בעוד שהקהילה היא האמצעי – הקהילה היא הזירה שבה מתרחשת הפעולה והיא מהווה גורם מקדם, אך החיזוק שלה אינו מטרת הפעולה. כך פועל ארגון 'Sport England' אשר מקדם את הספורט באנגליה מתוך אידיאולוגיה שלפיה כל אדם זכאי לנגישות לספורט. מטרת הארגון היא להנגיש לכלל האוכלוסייה אמצעים, מתקנים ואפשרויות לפעילות ספורטיבית ובכך לתת מענה לסוגיות חברתיות רחבות יותר ולקדם את השלומות (Well being) ואת איכות החיים של הפרט. ברמה הלאומית הארגון מקדם את הספורט הצומח מן השטח בשיטה של Movement Grassroots, כלומר מעודד ומחזק יוזמות ספורטיביות הצומחות מתוך הקהילה.
בין אם תנועה מתייחסת לספורט כאמצעי לחיזוק הקהילה ובין אם היא מתייחסת לקהילה כאל אמצעי להנגשה ופיתוח של פעילות ספורטיבית, המפגש של אנשים שונים סביב הרעיון הספורטיבי מחזק את ההון החברתי המגשר (Bridging Social Capital).
המושג הון חברתי מתייחס לקשר החברתי שבין בני האדם כאל משאב. משמעותו היא סך הקשרים החברתיים של יחיד ושל קבוצות בחברה והוא מבוסס על אמון, על נורמות חברתיות ועל רשתות חברתיות.
כחברה, הון חברתי חזק מסייע לפתרון של בעיות ברמה המערכתית ומביא תועלת לכלל הקהילה. הפחתה של אלימות, התמודדות עם משבר (כלכלי, חברתי, בריאותי) או קידום של צורך קהילתי הינם דוגמאות לשימוש בהון חברתי כמוצר ציבורי.
מהותו של ההון החברתי המגשרהוא במפגש של אנשים שונים סביב רעיון משותף. הוא עוסק בחיבור בין אנשים מקבוצה, ממוצא אתני או ממצב סוציו-אקונומי שונים, שיש להם אינטרסים שונים, ולכן חיזוק ההון המגשר יכול לתרום לבנייה של זהות משותפת עבור קבוצה גדולה יותר, כגון יישוב או מדינה. הון חברתי מגשר נוצר באמצעות מסגרת ארגונית קבועה המפגישה בין קבוצות ויחידים בעלי שונות, לדוגמה חילונים וחרדים, יהודים וערבים, אנשים משכונות שונות או מיישובים שונים ועוד, כאשר על ידי המפגש ניתן להכיר, לדבר ולפעול באופן שמייצר קשרים שלא היו נבנים בשגרה. הספורט מהווה זירה אידיאלית לחיזוק ההון החברתי בשל היותו פעילות קבוצתית ו/או תחרותית המחייבת מפגש בין אנשים, במסגרת קבועה, תוך מחויבות והתמדה. זאת ועוד, השפה הספורטיבית היא בין-לאומית, היא אינה תלויה בשפה המדוברת ולכן היא בעלת פוטנציאל לחיבור ולחיזוק האיתנות החברתית והקהילתית.
קישורים:
על קהילה כמטרה, זירה ושיטה – https://bit.ly/3uq2j5x
סוגי ההון החברתי במילון המונחים של מגזין בית 12 – https://bit.ly/3rUNzIO
הון חברתי כאמצעי להתמודדות עם משברים – https://bit.ly/3KUdQQ7
פעילות 'Peace and Sport' בחוף השנהב – https://bit.ly/3g5eThZ