איתנות קהילתית מאפשרת את קיומה של הקהילה הראויה, אליה אנו שואפים, ועוסקת ביכולותיה ותפקודה של הקהילה בשגרת היום-יום ולאורך זמן. בזאת שונה מחוסן קהילתי אשר עוסק באופן תפקודה והתמודדותה של קהילה בעת משבר. קהילה שהיא איתנה בשגרה תוכל להתמודד באופן מיטבי ומהיר גם עם משבר, ותוכל לצאת ממנו מהר יותר.
אך מהי קהילה איתנה? כיצד בוחנים את יכולתה של קהילה לתת את המענה המיטבי לחבריה ולסביבתה? האם ישנם מדדים ברורים הניתנים לבחינה בכל ישוב ובכל קהילה?
תו התקן החברתי-קהילתי פותח על ידי צוות מרכז שדמות למנהיגות בקהילה, ובאמצעותו ניתן למפות ולמדוד את איתנותה של קהילה. תו התקן הינו מהלך משותף עם המשרד לחיזוק וקידום קהילתי, ונועד לתת לרשויות כלי עבודה לצורך פיתוח וחיזוק קהילה האיתנה.
בהסתמך על מחקרים וכלים מן הארץ ומן העולם, אבחנו חמישה תחומים כמהותיים לקיומם של ההיבטים החברתיים – קהילתיים. בכל תחום הוגדרו חמישה מדדים לבדיקת מידת ואיכות מימושו בקהילה. כל המדדים הינם בעלי קשר ישיר לאיתנותה של קהילה (כלומר – מעידים על מימוש נכסים, קיומם של תהליכים שונים ועל תחושות השלמות של תושבים וקבוצות), וכולם עברו תיקוף אקדמי-מחקרי בהקשר זה.


יש לזכור כי תו התקן הקהילתי אינו מהלך תיאורטי של הערכה ומדידה. הוא נוצר במטרה לקדם ולחזק את הרשויות המקומיות בהיבט החברתי-קהילתי ולייצר חיים מיטביים עבור כולנו.