הניסיון והמחקר מראים כי קיים פער בין המסרים שאנשי ונשות מקצוע רוצים להעביר למוטבים, לשותפים לתפקיד, למנהלים ולכלל האנשים איתם הם נמצאים בקשר, לבין המסר הנקלט בצד השני. פער זה מהווה כר פורה להתפתחות קונפליקטים ומקטין את סיכויי ההצלחה של הפעולה בין אם מדובר בהנחיית שיעור, הובלת ישיבת צוות או קידום יוזמה חדשה.
סדנאות סימולציה מיועדות לשפר את המיומנות הבין-אישית של צוותים מקצועיים באמצעות הדמיה, קרובה ככל האפשר, של מצבים מורכבים שבהם יתקל איש המקצוע בחיי היום-יום. לדוגמא, מטפלת הנדרשת לבשר בשורה קשה למטופל, מורה הניצבת בפני הורה שאינו מקבל את דעתו וכו'. הסדנה מכשירה את אנשי המקצוע בניהול קונפליקטים ביעילות ובפיתוח מיומנויות תקשורת בין-אישיות, כגון: בניית יחסי אמון, הקשבה ואמפטיה, אסרטיביות, יצירת קשר ושיתופיות, התמודדות עם התנגדויות ועוד.

סל מיומנויות התקשורת הבין-אישית הנבדקות בסימולציה (ראו מקור ביבליוגרפי)
מניהול קונפליקט לתפיסת אחריות ומנהיגות חינוכית
תפיסת הפיתוח המקצועי של מרכז ק.מ.ה במכללת אורנים מבוססת על היותה של אשת המקצוע מנהיגה בקהילה ומחוצה לה, ודמות המהווה השראה אשר מחזיקה בסט של ערכים, כלים ומיומנויות המובילות למצוינות, יזמות ותפיסת אחריות רחבה.
מתוך תפיסה זו נולד חזון של מרכז סימולציה המטפח מנהיגות המבוססת על חיזוק הקשר הבין-אישי וחיזוק מיומנויות חברתיות-רגשיות, תפיסה של מנהיגות מבוססת קשר[1]. תפיסה זו מבוססת על עקרון מנהיגות מעצבת – השמה דגש על הקשר הבין-אישי וככזו, יוצרת שינוי בציפיות ובשאיפות המונהגים, מביאה אותם לפעול מעבר לציפיות ההתחלתיות שלהם, על בניית אמון – תהליכי משוב ורפלקציה המחזקים את המודעות העצמית ואת היכולת של אדם להאמין בעצמו ובזולת ועל פעלנות ולקיחת אחריות – עידוד יוזמה ופעולה מתמדת באופן עצמאי, בהתאם למציאות משתנה, תוך יכולת קבלת החלטות מושכלת. זאת מתוך הנחת יסוד שחיזוק תפיסת האחריות והמנהיגות יוביל לפתרון נכון ומהיר יותר של קונפליקט בין אישי, ואף ימנע או יקטין אותו מלכתחילה.
בפועל מתבטאת תפיסה זו של מרכז הסימולציה באופן הבא:
- התמחות באוכלוסיית בעלי תפקידים – צוות המרכז מתמחה בסימולציות לצוותי מנהלות, מפקחים, רכזות ובעלי ובעלות תפקידים נוספים, בדגש על חיזוק מסוגלות של הובלת באמצעות התנסות פעילה ביצירת שיח מקדם וביסוס התקשורת הבינאישית : רתימת צוות, הובלת שינוי והתמודדות עם התנגדויות.
- בניית תרחישי סימולציה ייעודיים – תרחישים מותאמים המתייחסים לדילמות הקשורות למעשה המנהיגות – קבלת סמכות, לקיחת אחריות, הובלת צוות.
- תפיסת אנשי המקצוע כמנהיגים – תפיסה של כל איש ואשת מקצוע, גם אם אינם נמצאים בתפקיד רשמי ניהולי, כמנהיג או מנהיגה בזירת הפעולה שלו או שלה. לכן בסדנת הסימולציה יושם דגש על לקיחת אחריות, מנהיגות והובלה במסגרת הדילמות, הקונפליקטים והתרחישים העולים.
כיצד זה קורה בפועל?
סדנת סימולציה במרכז אורכת כ 3-2.5 שעות, ומתקיימת בקבוצה של כ-15-10 משתתפים בהנחיית איש מקצוע שהוכשר לכך. במסגרת הסדנה, לוקחים כמה מחברי הקבוצה חלק בתהליך סימולציה המבוסס על תרחיש קונפליקטואלי שחברי הקבוצה נתקלו או עלולים להיתקל בו בחייהם המקצועיים. בכל פעם חבר אחר בקבוצה נכנס לסיטואציה מול שחקן או שחקנית מקצועיים אשר עבר הכשרה לתהליך סימולטיבי, כאשר שאר הקבוצה צופה בסיטואציה ובסיומה מנתחת אותו יחד עם המורה שחווה אותה והשחקן. הסדנה מצולמת וכך ניתן לצפות בתהליך שוב ולהתעכב על רגעים שהובילו למפנה בסיטואציה. תהליכי סימולציה מאפשרים התנסות בזמן אמת באינטראקציות בין-אישיות במרחב בטוח, בו תרחיש אפשרי מוצע מתוך הכנה מקדימה והכרות של המנחה והשחקן.ית עם אפיוני והתמודדויות הקבוצה.
סדנאות הסימולציה נוצרו כדי לשפר את יכולתם של אנשים לעבוד טוב יותר אחד עם השני באמצעות התנסות בסיטואציות קונפליקטואליות במרחב בטוח. המעבר בין בניית יכולות בין-אישיות לפיתוח מנהיגות אינו טריוויאלי, אולם מתבקש ואף הכרחי לנוכח סט היכולות והמיומנויות להן נדרשים מנהיגים ומנהלים במאה ה – 21.
מרכז הסימולציה אורנים – תמורות הפועל בהובלת מרכז ק.מ.ה במכללת אורנים ובשיתוף מרכז פסג"ה בית שאן, מפתח ומיישם את מודל הסימולציה הייחודי המתמקד בבעלי תפקידים בתחום החינוך ובפיתוח מנהיגות חינוכית.
המרכז הינו חלק מהתכנית למרכזי סימולציה בחינוך, אותה מוביל משרד החינוך ומלווה מכון מופ"ת. התכנית פועלת לפיתוח והטמעה של מודל הסימולציה כמענה נרחב לפיתוח התקשורת הבין-אישית של צוותים חינוכיים.
ביבליוגרפיה:
השימוש בסימולציות בחינוך: מושגי יסוד, שאלות מפתח ומודלים נבחרים, ד"ר עמליה רן וד"ר ליאת יוספסברג בן-יהושע
[1] התפיסה פותחה בשיתוף מעבדת הסימולציה "תמורות" במרכז הפסג"ה בית שאן, ומיושמת במרכז סימולציה משותף למרכז הפסג"ה ולמכללת אורנים.